Kawa uprawiana na obszarach położonych na wysokości od 800 do 1300 metrów n.p.m. na farmach w miejscowościach Patrocinio i Monte Carmel w regionie Cerrado Mineiro.

Ta wyjątkowa mieszanka składa się z dwóch hodowców z Monte Carmelo Acacio Jose Dianin i Cesara Jordao; i 1 Grower z Patrocinio Mr. Helio Tutida. Wszyscy producenci są członkami Cerrado Growers Federation, a ta kawa spełnia wszystkie wymagania, aby otrzymać Certification Designation of Origem (DO). Ponadto kawa ta ma pełną identyfikowalność.

Terroir firmy Cerrado przedstawia stabilne warunki pogodowe z gorącym i wilgotnym latem, bardzo potrzebnym do rozwoju roślin i owoców. Jednocześnie łagodną suchą zimą, ułatwiającą zbiory dzięki unikaniu niepożądanej fermentacji. Z tego powodu najczęściej stosowany był proces naturalny, ale w poszukiwaniu nowych profili i wyższej jakości stopniowo wdrażane są procesy takie jak fermentacja myta, półmyta i kontrolowana.
Topografia regionu jest w większości płaska, co ułatwia stosowanie zbioru mechanicznego, podobnie jak w przypadku gleby i roślinności afrykańskiej sawanny. Wysokość nad poziomem morza waha się od 900 do 1100 m n.p.m. Farma Helio Tutida znajduje się w mikroregionie o nazwie Chapadao de Ferro, gdzie farmy znajdują się na uśpionym wulkanie.

Chcesz spróbować Brazylijskiej kawy? Zapraszamy do naszego sklepu internetowego!