Jakość kawy nie zależy tylko od regionu geograficznego, z którego pochodzi, lecz również od całego procesu jej uprawy. Najlepsza kawa pochodzi
z miejsc gdzie kultywowane jest poświecenie i ciężka praca w utrzymaniu plantacji oraz obróbki zbiorów.

Nie chcemy znaleźć łatwego wyjścia, którym byłoby po prostu kupowanie ton kilogramów średniej jakości ziaren kawy dostępnych na rynku. Zamiast tego jedziemy prosto do źródła aby osobiście zadbać o jak najlepszy surowiec. Każdego roku spędzamy dobrych kilka tygodni z plantatorami w okresie zbiorów i pomagamy im w codziennych czynnościach jak zbieranie wisienek z drzew kawowca, znoszeniu ich ze zboczy góry, czy przewożeniu bambusa do rozbudowy łóżek słonecznych, na których kawa się suszy. Zwieńczeniem każdego dnia jest wspólna kolacja, która daje poczucie bycia częścią lokalnej społeczności.

Zależy nam na odwiedzaniu plantacji jak najczęściej. Głównie rozmawiamy o zbiorach i wprowadzaniu nowych technik upraw i obróbki, które mogą doprowadzić do zwiększenia produkcji i jakości kawy. Podczas spotkań poruszane są również kwestie społeczne, z których wykluwają się pomysły w jaki sposób możemy pomoc lokalnej społeczności.

Przede wszystkim naszym celem jest pomoc plantatorom w osiągnięciu bardziej zrównoważonego rozwoju i ustanowieniu silnych relacji biznesowych , które pomogą również ulepszyć ich społeczność i co roku produkować najwyższej jakości kawę. Obecnie nasi główni plantatorzy znajdują się na wyspie Flores w Indonezji. Współpracując ramie w ramię z Jaramite, przetwarzamy owoce kawowca na zielone ziarno. W przyszłości naszym planem jest współpraca z innymi plantatorami z różnych obszarów na całym świecie.